„Спомените са като десерта“ или цитати от „Училище за вкусове и аромати“

Имам дълга колекция с цитати, които съм си снимала, от книги, които отдавна съм прочела. Ровейки из архивите, попаднах на следващите 4 цитата и реших да ги запазя тук. Да си призная, не помнех откъде са, добре, че в горния край на страницата беше изписано заглавието. Та… „Училище за вкусове и аромати“ – Ерика Бауърмайстър.

зелен лимон

„Повтарях това на майка ми през цялото време. Тя стоеше в кухнята или копаеше в градината, а аз си мислех, че е най-красивата жена, която някога съм виждала. Не бях красива като девойка. А знаеш ли какво ми казваше тя? … Животът е красив. Някои хора просто ти напомнят за това повече от други.”

„…започвам да мисля, е може би спомените са като десерта. Ям го и става част от мен, без значение дали по-късно си го спомням.”

„Хелън винаги бе искала да живее във Франция, макар че нейният френски, изучаван прилежно в основното училище, с годините на колежа, после на брака и децата се беше превърнал в таванска колекция, р-тата се търкаляха като тромави колела на триколка, глаголните спрежения бяха разбъркани без етикети или организация. Беше си купила аудиозаписи на френски и игривата искра на синтаксиса и сричките й доставяха удоволствие, без значение колко тромави бяха опитите й за подражание. … За какво би сънувала, ако сънуваше на френски?”

„Докато беше с нея, той откриваше, че дори всекидневните преживявания бяха по-дълбоки, нюансирани, удовлетвореност и разбиране се плъзгаха между пластовете на любовта като любовни бележки, скрити в страниците на учебник.”

зелен лимон

Добавям и още два цитата, тъй като са тематични. За съжаление, не откривам откъде са, твърде е възможно и те да са от тази книга. Ако някой ги разпознае, ще съм благодарна да сигнализирате 🙂 

„Тогава работата ми се струваше твърде много. Сега всичко ми изглежда приказно. Мечтите ми за бъдещето включват градина. Навярно някой ден аз ще съм жената в лятна рокла, приведена с вирнат задник, и ще плевя лехите с лук.“

„А розето…

Розето е освежаващо младо вино с дъх на цветя и грейпфрут. И е леко като дантела. … Сладко, студено и… споменах ли сладко?“

зелен лимон

Още цитати от книги: 
зелен лимонЛюбов с малки букви” – любовта идва от малкото, но винаги с големи букви
зелен лимон10 невероятни цитата от „Планината помежду ни“ на Чарлс Мартин

зелен лимонКрасиви цитати от Рангел Вълчанов или „НИЩО, НИЩО, АМА ТО СИ Е НЕЩО!“

Споделете публикацията: