чиния със здравословни бонбони декорирани с лале

Сурови бонбони с ядки, кокос, ягоди и шоколад

Преди време попаднах на идеята за тази рецепта във Фейсбук група и си обещах да я направя. Интерпретирах я според продуктите, с които аз разполгах, и се получи доста добре. Това, което най-много ми хареса, е, че за разлика от много други рецепти за сурови бонбони, тук количеството е щедро и имахме здравословен десерт за цяла седмица. Бонбоните са безглутенови, без млечни продукти, нисковъглехидратни и ако изберете веган шоколад – без никакви животински продукти.

А сега без повече приказки…

сурови бонбони наредени върху хартия за печене

Продуктите:

  • шепа и половина накиснато сурово кашу
  • шепа и половина накиснати сурови лешници
  • около шепа накиснати сурови кайсиеви ядки (може и други)
  • 150 г кокосови стърготини
  • 3 шепи ягоди (използвах замрзени)
  • 20 пресни фурми без костилка (бройката може да варира според това колко искате да ви е сладко)
  • 2-3 лъжици разтопено кокосово масло
  • 400 г. натурален шоколад

 

Начин на приготвяне:

здравословни бонбони, овляни в шоколад върху хартия за печенеПопринцип е добре ядките да се накисват около 8 часа, но при мен идеята да правя бонбони дойде спонтанно, затова около 3 часа киснах всички ядки. След кисването ядките се изплакват.

Смесвате в каната на блендер кокосовите стърготини с кашуто, лешниците и кайсиевите ядки, добавяте разтопеното кокосово масло, фурмите и ягодите. Моят блендер се затруднява да работи без течност, затова добавих мъничко вода, която в идеалния случай ще е ядково мляко. След като блендирах всичко, разбърках допълнително, за да стане хомогенна смес.

На този етап е добре да си подготвите  тавичка, дъска за рязане или друга равна повърхност. Застелете я с хартия за печене. Следващата стъпка е да се оформят топчета. Вярно, че името им е бонбони, но моите по-скоро станаха топчици. Все пак имах голяма купа със смес, а търпението не ми стига да правя миниатюрни бонбони.

Когато сте готови, покривате бонбоните с фолио и ги прибирате във фризера. Целта е да стегнат. Не е задължително да се замразяват. Аз ги оставих около 3 часа.

Преди да извадите бонбоните от фризера, разтопявате на водна баня шоколада. Добра идея е да вадите бонбоните на порции, не всички наведнъж, за да не се размекнат и обезформят. Потапяте и овалвате в шоколад всяко топченце и отново връщате върху хартията за печене и дъската. Когато сте готови с всички бонбони, покривате с фолио и оставяте в хладилник. Шоколадовата глазура стяга и държи формта на бонбоните. При мен, покрити с фолио, се запазиха една седмица без проблем в хладилника.

Да ви е сладко!

Ако сте любители на десертите, вижте тези мъфини без брашно – с овесени ядки, ябълки и орехи.

 

 

 

Споделете публикацията: