сватба брак халки

Смяна на лични документи след сватбата: какво научих

След сватбата много дами променят фамилното си име. Е, има опция и мъжът да смени фамилията си, но едва ли е честа практика. Добре е да не забравяте, че името ви, т.е. фамилията, по служебен път се променя в системите на държавните органи. Вие от своя страна имате отговорността да си смените личните документи. 

При промяна на фамилното име – независимо дали го променяте изцяло или добавяте тире, имате 30-дневен срок, в който да подмените личните си документи. Лична карта, шофьорска книжка и паспорт можете да смените с едно ходене до Паспортата служба, в случай, че не променяте адресната си регистрация. Не забравяйте, че за подмяна на шофьорска книжка ви е необходимо медицинско свидетелство, което гарантира, че нямате проблеми, възпрепятстващи безопасното шофиране.

Ако променяте адресната си регистрация обаче процедурата по смяна на документите леко се удължава. Първо трябва да отидете в служба ГРАО на общината, за да смените адреса си. За целта ви е необходимо правно основание, на чиято база се регистрирате на нов адрес. Ако апартаментът е ваш – нотариален акт, ако сте на квартира – договор за наем, ако апартаментът е на брачния ви партньор, не се изисква документ, приема се – съвсем логично, че имате право да живеете в дома на партньора си. Има опция документът за смяна на адреса да ви бъде издаден експресно, на момента, като съответно таксата е по-висока, по съвсем поносима – по спомени, 12 лева. Ако я платите обаче си спестявате чакане с дни и директно с издадения документ за нов адрес можете да отидете в Паспортната служба, за да подадете заявление за лична карта и задграничен паспорт (e, паспортът е по желание, естествено). Не съм пропуснала шофьорската книжка, но там историята е друга.

Ако сменяте адресната си регистрация, е необходимо първо да изкарате новата си лична карта с новия адрес (поне на мен така ми обясниха в Паспортна служба) и след това да отидете в КАТ с новата лична карта, на която присъства новия адрес, да подадете заявление за нова книжка. Отделно попълвате и документ с новия си адрес – ако се чудите защо, най-простичкото обяснение е, за да знаят къде да ви изпращат „честитките“ за нарушения. Не пропускайте да си вземете медицинското и гледайте в него задължително да пише категорията, за която ви е книжката. Заради липса на категория върнаха един човек пред мен и трябваше първо – наново да ходи при лекар за медицинско, второ – отново да ходи до КАТ в работно време и да се реди по опашки. 

Вижте още: Как организирахме сватбата си сами за 3 месеца

Анета Дончева

Снимка: Илиан Божанов

 

Споделете публикацията: