пица в жълта чиния на карирана покривка

Пица с блат от червена леща

Като се замисля – май не познавам хора, които не обичат пица. В търсенето си на по-здравословна алтернатива на пицата, попаднах на идеята за пица с блат от червена леща. Изненадах се, че като текстура блатът първо, прилича на стандартна пица и второ, няма вкус на леща. И вероятно поради повечето протеини – засища доста бързо. Друг бонус е, че няма месене и втасване, както и пресяване на брашно. Вероятно вариациите да се направи пица с блат червена леща са много, но аз използвах следните съставки:

  1. Голяма чаена чаша червена леща – използвах най-голямата чаша, с която разполагах, за да запълни сместа тавичката от фурната и да стане пицата повечко като количество
  2. Вода – същото количество като лещата
  3. Босилек или друга суха зелена подправка
  4. Сол – около една непълна чаена лъжичка
  5. 2 броя пиперки (чушки) – най-добре различни на цвят
  6. Няколко големи печурки
  7. 1/3 консерва сладка царевица
  8. 1/2 глава червен лук
  9. 1 опаковка моцарела за готвене

Начин на приготвяне:

В блендер смиламе лещата заедно с водата, докато се получи гъста каша. След това добавяме зелените подправки и солта. Изсипваме сместа върху хартия за печене в тавичка. Аз използвах по-плитката тава на самата фурна. Печем блата на предварително загрята фурна, докато стегне и се позапече. Не го пресушавайте твърде много, за да не стане суха пицата. Когато блатът е почти готов, вадите го от фурната и го нареждате с останалите изброени продукти или с това, което на вас ви е присърце и отново запичате.

Да ви е вкусно 🙂

Пицата с блат от леща засища доста бързо, вероятно поради повечкото протеин спрямо обикновена пица. Блатът като текстура много наподобява блат с брашно.

Споделете публикацията: