Огняново

Огняново – спокойствие и СПА глезотийки

Понякога просто имаш спешна нужда да изплакнеш душата си в няколко дни активна почивка и да се наспи сънят в очите ти. Точно такъв момент ме изпрати към Огняново. По пътя спряхме в Благоевград. По-точно в парка Бачиново. Не бях ходила там, но това пространство се оказа чудесна смесица между природа и облагородяване. Можеш да се радваш на спокойствието на реката, докато се разхождаш по дългите алеи край нея или да седнеш на пейка срещу дърветата и да прекараш няколко часа в усамотение с книга и някой друг птичи звук.

Бачиново Благоевград

За гладните има няколко заведения, за активните – фитнес зона, за децата – въжен парк. Езерото с патиците и лебедите също е доста свежо място, покрай което да презаредиш малко енергия.

Бачиново Благоевград

Що се отнася до Огняново – туризмът там определено е този, който поддържа селото живо и вдъхва финансов живот на икономиката му. Хотелите са много, повечето от тях предлагат спа услуги и басейни с минерална вода. А, да, водата – тя има доста специфичен аромат на сяра и определено е нужна определена нагласа, за да я пиеш, но пък се успокоявах с мисълта, че е полезна. Насред селото, леко във височина, са изградени два хотелски комплекса с архитектура на замък. Рицарската тематика не ми е много присърце, ама пък направо се пренесох в приказките с една дървена еко къща, която буквално беше кацнала сред дърветата и предлагаше горска романтика в съчетание с модерни услуги на спа курорт. Край гребната база в селцето пък има приятно кафене, където докато плават патици около вас, можете да изпиете чаша ароматно кафе.

Ако топенето в басейна ви омръзне, можете да отскочите до съседното село Марчево. Табелата за Марчево е буквално в самото Огняново. Едва ли това е най-подходящият израз, но някак си няма ясно разделение на двете села. Няма междуселски път или нещо такова. Буквално една табела и си там. В Марчево е интересна обърнатата къща. Това е къща, чиято архитектура е направена така, че да изглежда, че основите на къщата сочат нагоре, а сградата е подпряна на покрива си. Дори е направена обърната „тераса“, както и гаражна врата. Оказа се, че това е къща за гости с 4 спални, която, според информационната табела, може да бъде наета за 160 лв на вечер от неделя до четвъртък и за 200 лв на ден в петък и събота.

обърнатата къща село Марчево

Кметството на самото Марчево доста спешно се нуждае от ремонт, но пък си имат супермаркет, където продават много вкусен кашкавал от малка мандра.

Ако ви се разхожда още из района, вижте и:

Жизненият Лещен и просветената Ковачевица

 

Анета Стефанова

Споделете публикацията: