“Любов с малки букви” – книга, която те стопля (+ цитати)

В края на декември бях решила, че ми се чете нещо топло и уютно. Исках книга, с която да се сгуша на дивана и да се наслаждавам на безвремието на празничните дни. Първоначално се разтърсих из коледните книги, но някак си не успях да реша коя от тях да подхвана. Така се срещнах с “Любов с малки букви” от Франсеск Миралес. 

Миралес разказва за това как малък жест на човечност като това да напълниш купичка мляко на една случайна котка може да пренапише живота ти по един много по-правещ-те-щастлив начин. 

“Любов с малки букви” е книга, която разказва за капана на самотата, в който е уловен съвременният човек, но и за това, че всъщност лесно се излиза от него, стига да позволиш на съдбата (или на някоя непозната котка) да си свърши работата.

Франсеск Миралес пише за любовта, за неугасналата човечност и за това, че приятелството е да дойдат у дома ти в три сутринта за дълъг среднощен разговор. „Любов с малки букви“ обаче е най-вече за това, че ако отвориш вратата на дома (сърцето) си  и направиш мъничък мил жест, те връхлита цяла една вселена доброта.

Цитати:

Ето и няколко цитата от “Любов с малки букви”. Няколко цитата, които носят смисъл и нишки от мисли след себе си:

“Живеем в свят на усещания и чувства. Винаги помни това, Самуел. Никога не пренебрегвай усещанията и чувствата си. Те са всичко, което имаш.”

“Любов с малки букви?” “Това е, когато някакъв малък жест на доброта към другите задейства верига от събития, които се връщат отново под формата на умножена любов.”

“Страхът да бъда обичан беше причината за дългия ми период на самота, той също може и да обясни категоричността, с която Габриела ме отхвърли при първата ни среща.”

“За да приемеш любовта на другите, имаш нужда от мъдро сърце, защото е по-лесно да се справиш с отхвърлянето, отколкото с любовта.”

“Никога няма да вдигна телефона отново. Противопоставяме се на шума наоколо, който няма да ни позволи да видим живота такъв, какъвто е.”

“Културата е просто страничен шум, който ни пречи да виждаме живота такъв, какъвто е. Културата не прави никого щастлив. Искам да съм глупак или мъдър селянин, който знае кога ще завали, ляга си със залеза и се събужда по изгрев.“

“За пръв път осъзнах, че най-важният фактор за нашата стойност в света е доброто, което правим за другите.”

Още на тема книги:

На изток от рая“: мъдростта на Стайнбек в цитати

Нейната история: Мишел Обама (+ цитати от автобиографията)

Красиви цитати от Рангел Вълчанов или „НИЩО, НИЩО, АМА ТО СИ Е НЕЩО!“

10 невероятни цитата от „Планината помежду ни“ на Чарлс Мартин

Споделете публикацията: