крем супа от броколи със синьо сирене

Крем супа от броколи

Зимата е сезонът, в който най-често ми се прияжда супа, може би защото супата е храна, която не само засища глада, но и те стопля отвътре. Това е рецептата, по която правя крем супа от броколи. Получава се много вкусно. 🙂

Необходимите продукти:

1 голяма глава броколи

2 големи картофа

1 голям морков

1 глава лук

олио

масло колкото кибритена кутия

сол

черен пипер

синьо сирене (по желание)

 

Начин на приготвяне:

Тъй като картофите, лука и моркова увират значително по-бавно от броколите, първо започваме с тях.

Нарязвам лука – откакто открих чопъра за себе си, си спестявам доста сълзи. Измивам и обелвам картофите и моркова. Това, което най-много обичам на крем супите, е, че ми пестят много време за рязане – просто разрязвам на големи парчета всичко, а във финалния момент, когато зеленчуците са готови, блендерът си свършва работата.

В голяма тенджера добавяме нарязаните лук, картофи и морков, заедно с около три чаени чаши вода, малко олио и около чаена лъжичка сол. Оставям ги да врят под капак, докато поомекнат.

През това време разделям главата броколи на розички и ги измивам. Щом останалите зеленчуци станат почти готови, добавям и броколите в тенджерата. Заедно с броколите слагам още три чаени чаши вода, мъничко черен пипер и сол. Количеството на солта е строго индивидуално в зависимост от предпочитанията.

Когато броколите могат да се продупчат с вилица, но не са твърде меки и останалите зеленчуци са напълно готови, махам супата от котлона и добавям бучка масло да се разтопи в тенджерата.

Оставям сварените зеленчуци да поизстинат малко, но все още да са достатъчно топли за сервиране. Смилам ги заедно с бульона в блендера, за да станат на крем супа. Тъй като количеството е голямо, блендирам на два пъти.

Крем супата от броколи е готова. Завършвам като сервирам в купички и добавя малко намачкано синьо сирене (с краве също става) за допълнителен акцент.

Добър апетит!

Още нещо за сгряване:

Греяно вино: рецепта за уют

Споделете публикацията: