чиния с домашно направени кифлички и чаша чай

Кифличките, вдъхновени от баба

Обикновено децата са щастливи, когато имат баба, която им прави какви ли не вкусни нещица от тесто. Е, аз имам късмета да имам мама и две баби, които се справят повече от великолепно на вкусния фронт. И, както се сещате, имам много детски спомени, включващи брашно по масата (и задължително по блузата) и апартамент, ухаещ на прясно изпечени глезотийки.

Това е рецепта за кифлички, вдъхновена от едната ми баба. Излиза огромна бройка и затворени в кутия, кифличките се запазват в хладилник без никакъв проблем до 10 дни. Може да замразите част от тях и да ги размразите, когато отново ви се похапват. Ако ги затоплите леко във фурната, ще са като току-що изпечени.

Необходими продукти:

400 мл хладка вода

½ кубче мая

4 суп. л. кристална захар

по-малко от 1 суп. лъжица сол

1½ ч.ч. свинска мас (може да се замени с 1 ч. чаша олио)

1 кг бяло брашно

сирене и/или сладко за плънката

2 яйца и жълтъка на трето

кифлички наредени в тава преди да се изпекат

Начин на приготвяне:

Брашното се изсипва в тава и се оформя кладенче. В кладенчето се сипва водата, като в нея се размива маята, заедно със захарта и солта. Добавят се свинската мас/олиото, а след това и двете яйца. Омесва се тесто – не трябва да лепне, но да не е твърдо. Разделя се на 7 топчета. Всяко топче се разточва и се разделя на 8 квадратчета или триъгълничета, за да се оформят кифлички. Самите кифлички се навиват като преди това се сложи плънка по желание – сирене или сладко.

Вече оформените кифлички се нареждат върху хартия за печене и се оставят 2 часа да втасат.

 Преди печене се намазват с жълтъка на третото яйце и по желание се поръсват с малко кристална захар или сусам.

Да ви е вкусно! 🙂

Споделете публикацията: