язовир вода село

Както диша селото

Селото живее собствен живот. Диша леко, спокойно, нирванно. Почти безвременно.

Сърцето тупка в ритъм, ама пулсът е плавен. Земен. Отпускащ и толкова пленяващ, че някак и твоето сърце започва така да тупти.

Хубаво е.

Ранно есенно, мъничко жълто, но все още зелено.

язовир вода

Кучешки лай прекъсва тишината на деня. Три кучета се задават откъм улицата. Лаят радостно и махат с опашки. Семейството на нашия Марти. Нашият верен приятел, който всъщност никак не беше наш. Принадлежеше на свободата си. Геройски оцеляващ. Боец и дипломат. Остави след себе си обич и три размахващи се закачливо опашки. Все още страхливи и недоверчиви, но разглеждащи ни с любопитство три чифта изпълнени с живот очи.

Продължаваме по-надолу по селския път. Слънцето отблясва в язовира.

imag0316Един дядо с карирана блуза лови риба. Доближаваме и той завързва разговор. Цял ден е мятал импровизирана си въдица в мътната вода. Иска му се с някого да размени няколко приказки. Хора сме и хора търсим. Човещинка.

Баща ми казва, че и пръчките са като хората. Една сама не гори. За да има хубав огън, трябват две, да се опират, да си дават сила една на друга, да разпалват огъня.

Срещаме и човека с козите. Не са много. Десетина-петнайсет. Има и една като от детска книжка излязла – черна с големи завити рога. Вдъхваща уважение коза.

 

жаба
Открийте жабата

От папурите излитат яребици. Нещо ги стресна. Може би ние. Ритъмът на обувките ни е нарушил бавното случване на моментите тук.imag0325

Захладня. Есенното слънце е красиво, но и мъничко лъжливо. Приласкае те, близне те няколко пъти с език, тъкмо събереш смелост да съблечеш горната дреха и вземе да те пропуска в ласките си. Нежността му охладнява бързо и скоро пак се намяташ.

Разходката приключи. Посъбрахме някой-друг търколил се от дървото орех. Запътваме се пак към къщата. С мама ще пием кафе и ще си четем книжки. Ще полегна на хамака, ще разлиствам страници и ще дишам леко. Точно както диша селото.

Анета Стефанова

Споделете публикацията: