укрепване на гредоред с метални греди

Как укрепихме гредореда на пода

Когато се сблъскахме с темата “как да укрепим гредореда на пода”, бързо установихме два факта: първият, материалите в интернет са малко и не особено полезни и вторият, доста хора са изправени пред този въпрос.

Е, при нас ситуацията беше с повишена (за непрофесионалисти) трудност. А професионалисти, оказа се, е доооста трудно да намериш. Ние нямахме възможност да подходим нито от долен етаж, нито откъм покрива, нито пък отвън, тоест трябваше откъм самия етаж, отвътре, да укрепим компрометирания стар гредоред на пода.

Вижте още: 22 урока, които научих от основния ремонт (кухня, баня, коридор)

И така – детайлите: Първоначално бяхме махнали няколко дъски от дюшемето и видяхме част от дебели и здрави греди. Успокоихме се, че няма да има нужда да разбутваме пода. Около месец по-късно, в хода на ремонта обаче, направо случайно – открихме, че нещата всъщност хич не са толкова розови. Гредоредът, който геройски беше понасял натоварването на цялото помещение (в случая кухня), беше в доста лошо състояние.

Първо – оценка на реалната ситуация

гредоред

След първоначално изживения (буквално) шок и ужас от ситуацията (вече си бяхме измазали стените и се ориентирахме уж към приключване), се наложи да се захванем здраво за работа. Разковахме цялото дюшеме, за да разкрием изцяло гредите и да имаме реален поглед над цялата ситуация. Част от гредите бяха доста тънки, някои от тях силно изядени от дървояд, като дори имаше такива, които бяха поставени с кората. Поставянето на необелени греди само по себе си е недопустимо, тъй като именно в кората живеят и се размножават разни твари, които в последствие започват да замезват здраво с основите на вашата конструкция, в случая на нашия под.

 

Стъпка 2 – разчистване 

Следващата задача беше да изгребем цялата сгур, поставена като изолация между гредите. Ако някой не наясно с въпроса що е това сгур – това е твърд  и сравнително лек остатък от изгарянето на въглищата, който преди десетилетия се е ползвал като изолационен материал. Тогава, както се сещате, каменната вата не е била достъпна. Та… с ценна помощ от приятел и роднини изринахме общо около 40 чувала сгур. Сещате ли се как врабците си правят прашна баня – е, усещането е долу-горе същото. Прахът (все пак това е отпадъчен материал от въглища) е толкова фин, че въпреки че бях сложила две медицински маски една върху друга, имах дълбоки залежи от прах в носа и устата си.

Тук дойде и допълнителна “екстра” – тази сгур лежеше върху своеобразна конструкция, скована от летвички, замазана с кирпич. Тук вярвам, че терминът ви е добре познат, но за всеки случай – почва, смесена с вода до кал, към която е прибавена слама. Материалът е супер еко. Използвал се е в миналото, но през последните години набира отново бързо популярност, заради нарастващия интерес към екологичното строителство. Така трябваше да изстържем и пласта кирпич, за да изчистим всичко.

Трудната част

Оттук нататък дойде по-сложната част – да намерим някой, който да ни даде решение на въпроса как да укрепим гредореда, без да махаме старите греди, които по съвсем обективни причини не трябваше да разбутваме.

Другият сложен елемент в уравнението беше, че не искахме да къртим много от стената. Освен това за съединяване на метални греди беше абсолютно изключено да използваме електрожен и да заваряваме, защото все пак говорим за дървена конструкция и всякакви искри са, меко казано, опасни.

Решението, което приложихме

метални греди за укрепване на гредоред

И така, открихме екип от конструктор и архитект, които на база квадратурата на стаята и други фактори, с които аз не съм особено наясно, сметнаха каква здравина ще е нужна на пода. Решението, до което стигнахме с тях (наред с многото решения, които вече бяхме премислили ние), беше да комбинираме влагане на метални греди – тип кутия, като за да могат да минат през стълбището и да се вложат отвън – трябваше да се сглобяват на място – с винтове.

Самата сглобка беше направена по средата на гредата, тъй като вече знаехме, че по физични закони най-голямото напрежение на гредата е на една трета от всяка стена. Идеята беше металните греди да влизат поне 10 см и да бъдат здраво замазани в стената. Така те отнемат от тежестта, която носят дървените греди. Металните греди бяха поставени на нивото на съществуващите дървени, за да създадат условия за възможно най-равен и стабилен под. Който е вървял върху гредоред, знае, че гредите няма как да имат стабилността на бетона.

За да укрепим компрометираните дървени греди, закрепихме с винтове към тях, успоредно нови дървени греди.

Обработка на поразените греди

И докато сме на темата дървените греди – тук е моментът да отбележим, че там, където беше останала кора на старите дървени греди, я обелихме. След това обработихме всяка греда с препарат срещу вредители. Използвахме Bohemit, който се предлага във вариант за нападната дървесина и за превенция на плесени и дървояди. Та използвахме вариантът за нападната дървесина за старите греди. За новите – тези, които монтирахме успоредно на старите, взехме съответно препарат за превенция на дървояд и плесени. Взехме оцветения вариант на препарата, за да виждаме по-лесно къде сме го нанесли. Има и прозрачен вариант на препарата, но с него е по-трудно да забележите, ако сте пропуснали участък от гредата. Препаратът не мирише лошо и изсъхва бързо. Но стига за него.

Каменна вата

След като всички греди – дървени и метални бяха положени, нивелирахме нивото, за да създадем максимално равна основа за пода. Между гредите бяхме решили да сложим каменна вата – за изолация.

Покриването на пода

Когато всичко беше готово, покрихме с кофражни плоскости – те са по-здрави и по-устойчиви на влага от OSB плоскостите. Завихме отделните кофражни плоскости отново с винтове – за дървените и за металните греди като гледахме всяка плоскост да ляга върху метални греди.

За всеки случай уплътнихме фугите между стените и пода с полиуретанова пяна, а след това покрихме и с акрилен силикон. Успяхме да постигнем относително равен под, което ни позволи да помислим за ламиниран паркет като използваме 5 мм подложка. Съответно сложихме сравнително висок клас ламинат, който има защита от влага.

Ами, май е това. Надявам се да съм била полезна.

Вижте още: 22 урока, които научих от основния ремонт (кухня, баня, коридор)

 

Споделете публикацията: