сватба

Как организирахме сватбата си сами за 3 месеца?

Много двойки планират сватбата си поне около година по-рано. Много двойки наемат сватбени агенции, които да организират тържеството им. Ние обаче решихме да се оженим след три месеца. Всъщност толкова спонтанно се случи, че дори не ни хрумна да проучваме и да търсим агенции. Някак от само себе си решихме да си организираме всичко сами. Справихме се, дори без да ангажираме родителите си. Признавам обаче, им мрънках, че ми е лудница. Признавам и че имах няколко доста напрегнати момента. Въпреки това обаче се получи. При това прекрасно. Организирахме сватбата си за три месеца, направихме почти всичко сами. Казвам почти, защото все пак родителите ни имаха задачата да бутилират ракия 😀 

В следващите редове ще ви разкажа как ние организирахме ритуала и тържеството след него и ще споделя опита, който придобихме. Разбира се, нямам никакви претенции, че това е най-добрата формула, че всичко сме направили по най-добрия начин, че всичко е било перфектно и т.н. Не беше идеално, но беше нашето си и беше хубаво. При това ми беше много, много хубаво.

Бяхме категорични, че искаме семпла и стилна, красива сватба с най-близките ни хора (сведохме списъка до около 60 човека). Нямаше оркестри при вземането на булката, нямаше ергенски и момински партита. Идеята за тях никак не ни привличаше и бяхме категорични, че ще ги пропуснем. От днешна гледна точка никак, ама никак не съжаляваме.

И така, на база нашия опит, ето няколко насоки.

От къде да започнете?

сватба гражданско

Запазете си час в Гражданското/уговорете изнесения ритуал

Първо си запазете час в избрания от вас ден и бъдете готови да проявите гъвкавост, ако подавате документи едва няколко месеца преди датата. Според българските закони църковният брак няма юридическа стойност. За него не мога и да говоря. Ние решихме, че ще имаме ритуал само в т.н. Гражданско.

Когато си запазвате час, имайте предвид, че не е разумно той да е преди 13 ч. Кратката версия на въпроса защо е, че няма да имате време за грим, прическа и обличане. Дори да приемем, че в деня на сватбата станете в доста рано по моите разбирания – 6.30 сутринта, пак няма да ви стигне времето. Ще имате нужда от около един час да си вземете душ, да хапнете нещо – хапването е задължително, защото следващата опция да ядете вероятно ще е на самата сватба, т.е. следобед/вечерта. След това да се облечете и да се придвижите до гримьора/фризьора. За грим и прическа са необходими общо около 2.5 часа като в сметките трябва да сложите и време да стигнете от гримьорката до фризьорката, ако двете процедури няма да са на едно място или ако въпросните специалисти не дойдат у вас. След това отново връщане до дома, обличане, обувки, бижута, снимки… Така че… не напрягайте излишно обстановката, изберете по възможност час за подписване следобед.

Подаването на документите

В различните градове се предлагат различни услуги, но почти навсякъде в България има вариант за изнесен ритуал. Цената на ритуала започва (в Пловдив) от 60 лв и достига 540 лв според това дали ще е в делничен ден с механичен запис, дали почивен ден с оркестър, дали е традиционен за района ритуал, изнесен или изнесен и традиционен за района ритуал. Таксата може да се плати и седмица преди самата сватба. При подаването на документи обаче се заплаща административна такса от 6 лв.

За подаването на документи е необходимо да носите личните карти на бъдещите младоженци, приема се и копие от тази на партньора Ви. Оригинал на личните карти задължително се носи около седмица преди сватбата. Тогава се изискват и личните карти (или копия от тях) на кумовете. В деня на ритуала е задължително двамата младоженци и двамата кумове да носят оригиналите на личната си карта.

сватба сватбена маса

Направете си списък с гостите

Имайте предвид, че той ще се променя във времето, но ви е необходима приблизителна бройка на гостите, за да намерите подходящ ресторант и да го резервирате.

Запазете ресторант

Най-лесният вариант е първо да се свържете с управителите на местата, които харесвате, по мейл или по телефон. Така ще спестите време от ходене до физическите обекти и ще се ориентирате дали те са свободни на избраната от вас дата. Друг момент, който не е за пренебрегване, е, че по телефон или мейл можете да получите информация и за това в какви финансови параметри се движат менютата им за сватби.

На самата среща с управителя, помолете да ви предложи меню и си го запишете – добре е да имате писмено потвърдено менюто и цената – за всеки случай.

Уточнете дали може да си внесете ядки и алкохол, както и дали има такса за разрязване на парчетата торта. Около месец преди самата сватба – идете до ресторанта и дегустирайте менюто.

Mr. DJ

Едно от най-важните неща за сватбата е да си намерите DJ. Обикновено, но не винаги DJ-ят е и водещ на самата сватба. Това е една от най-ключовите фигури, защото от DJ-я зависи празненството да се получи добре. Важно е той да усети гостите, какво им допада и какво не, да има опит и стилът му на водене да ви хареса. Чувала съм ужасни истории за пияни DJ-и, които буквално провалят сватби, така че е важно да се срещнете лично, за да придобиете лични впечатления. Преди да отделите време за среща обаче, уточнете деня на събитието и заплащане, за да не си изгубите времето взаимно.

Намерете си гримьор и фризьор

Не отлагайте това във времето. Още щом решите да се жените (особено ако това ще е в следващите няколко месеца, ангажирайте си гримьор и фризьор). Ще се изненадате колко са заети хората, чиято мисия е да правят булките/кумите/майките красиви.сватбена прическа

Ангажирайте си фотограф, ако желаете и оператор

Ние не искахме професионално видео. Въпреки че моята професия беше свързана с камера, никога не съм се чувствала комфортно в лични моменти тя да присъства. Всъщност, имаме известен брой видеа – най-близките ни правиха клипчета и са уловили страхотни моменти. Професионалният фотограф също не всички го изискват, но ние и двамата имаме изразено отношение към красивите снимки и не е стоял въпросът дали да имаме или не фотограф. Аз, да си призная, винаги съм си мечтала за професионална фотосесия с професионален грим и прическа и това беше перфектният момент да сбъдна тази малка мечта. 

Помислете за украсата

Украсата внася допълнителна празничност на обстановката, радва окото, създава настроение и отразява до голяма степен вкуса и естетическите усещания на булката. Казвам на булката, защото мъжете не се впечатляват чак до такава степен от декорацията. Това обаче съвсем не значи, че не я забелязват. Не на последно място именно от украсата проличава цветовия акцент на сватбата.

сватбена украса за маса

Въпроса с украсата ние го решихме по следния начин: бях категорична първо, че няма да се впускам в преобразяване на помещения и второ, че няма да давам абсолютно излишни (според мен) пари за агенции за украса, при положение, че ми доставя голямо удоволствие сама да изработвам красиви неща. Не ми беше необходимо много време, за да реша, че аз ще си правя украсата.

сватбена украса за масаЗнаех, че след като масата ще е отрупана с храна и напитки, е нужен само един малък, красив и носещ настроение детайл. Затова си украсих си нежни бурканчета, в които в последствие сложихме цветенца. На мен люляковото, както се подразбира и от името на блога, ми е силно присърце като цвят. И тъй като не исках всичко да потъне в лилаво, го съчетах с тематично и елегантно бяло. Понеже и ретро тематиката в някои нейни варианти ми е много любима, направих ретро бурканчета с нежни и елегантни декорации – съчетание от дантела, розички и перлички. Достави ми огромно удоволствие. Не претендирам, че бяха безупречни. Ама и на кой ли му трябва да са. Бяха обаче уникални, нямаше едно с едно еднакво и във всяко едно вложих времето, въображението и желанието си да създам нещо красиво. С риск да звучи нескромно, мисля, че се получиха много красиви. Най-хубавото е, че ги харесаха и моето момче, и гостите ни. А в края на тържеството предложихме на гостите, които желаят, да вземат бурканче за спомен. Всъщност цялата работа около правенето на бурканчетата ми достави голямо удоволствие. Да, отне сериозно количество време (ако времето въобще може да се измерва в количество), но ми беше много вдъхновено. Мисля, че с удоволствие бих правила още бурканчета 🙂

Украса с мисия

Тези, които ме познават, знаят, че темата за ресурсите и опазването на околната среда ми е легнала на сърце. Затова и всички бурканчета, които използвах, бяха бурканчета, които са живели поне един живот. Събирах такива от горчица, от сладко, от малки разфасовки маслини. Целта ми беше да придам на нещо вече съществуващо чар и стойност, а не да генерирам допълнително отпадък като купувам чисто нови. В западните страни си има и термин за това – upcycling. Подобен е на термина “рециклиране”, но докато при рециклирането преработваш нещо в суровина, която има по-малка стойност, при upcycling придаваш допълнителна, по-голяма стойност на материал или вещ. 

Украса за шампанското

И докато съм на вълна украса, ще спомена и за бутилките за шампанско. От тях за ритуалите са ви необходими две – една за ритуалния дом и една за ресторанта. Тях отново реших, че ще ги правя сама. Тук обаче имах много силно рамо от моето момче. Всъщност не просто ми помогна, а ги украсихме заедно. Отново смея да твърдя, че станаха много красиви, празнични и стилни. Можете да ги видите. 

сватбена украса шампанско

 

Булчинската рокля

Естествено, едно от най-важните неща за сватбата е булчинската рокля. Не съм от момичетата, които от малки са си се представяли в бяла рокля (всъщност май започнах да си се представям чак когато решихме да се оженим). Определено обаче имах идея как искам да изглежда роклята ми и каква не искам да бъде. Опитът ми сочи, че ако ще я поръчвате, е добре да го направите минимум месец и половина преди сватбата. Минимум.

Около месец е срокът, който ни дадоха няколко ателиета в Асеновград. И още малко опит – на пробата задължително идете с кумата или с приятелка, която има усет към детайлите и критично око. Със сигурност вие в огледалото няма да видите всички детайли, които искате да бъдат “пипнати”. И още нещо – ако роклята е по тялото, задължително опитайте да седнете с нея на пробата. Както и да танцувате, за ходенето дори не е нужно да коментираме.

сватба

Сватбеният костюм

Всъщност може и да звучи по-лесно да изберете костюм на младоженеца, отколкото булчинска рокля, но това не винаги е така. Структурата на тялото на всеки е различна и се налага бъдещият младоженец да премери определен брой костюми, докато установи коя кройка му стои добре. 

Що се отнася до вратовръзка или папионка – ние първоначално бяхме отхвърлили папионката като вариант, но после се оказа, че е Нашият вариант. Нищо не губите просто да видите как стоят и двата аксесоара и сами да прецените. 

Сватбената торта

Поръчахме тортата около два месеца по-рано, поради простата причина, че искахме да отмятаме задачи от списъка. Повечето сладкарници предлагат безплатна дегустация на два вкуса или дегустационен сет, чиято цена се приспада от цената на тортата, ако поръчате от тях. 

Със сватбената торта поръчайте и тортата за кумата, за да не я мислите отделно и нея, а и да са в един стил. 

Сладкарниците обикновено предлагат опция и за празнични погачи. Така че е добре да се възползвате. На нас ни бяха нужни две – по една за ритуала и една за ресторанта. 

Хубавото е, че сладкарницата предлага възможност да достави тортите/погачите до ресторанта, за да не ви се налага да мислите и това в последния момент. 

Сватбените обувки

Обувките – каквито и да са, не забравяйте да ги разтъпчете добре преди сватбата. Бях доста старателна в това, но и бях особено доволна, че съм си предвидила ниски обувки. Всъщност кецовете бяха първото, най-първото нещо, което си купих за сватбата.

За кецовете е добра идея да си вземете чорапки тип “терлички”, а за обувките е хитра идея да си предвидите лепенки плюс известна бройка допълнителни лепенки.

В общи линии е това – ако мога да съм полезна с нещо, питайте 🙂

И за финал

Нещо, което ми повтаряха всички, вече омъжени дами – не се притеснявайте, ще има неща, които ще се объркат, ама сватбата пак ще се получи. Ще се получи прекрасно 🙂

Вижте още: Смяна на личните документи след сватбата: какво научих

Част от използваните снимки са дело на Илиан Божанов.

Анета Дончева

Споделете публикацията: