крокодилска чешма село Боснек

Крокодилско бягство

Когато София предлага мъгла и сивота, избягай от нея. Избягахме и ние. Естествено, след лежерно късно сутрешно похапване на баница. За половин час, минавайки по автомагистрала „Струма“, бяхме прехвърлили мъгливото измерение и пред нас се откри слънчева зелена по ноемврийски поляна на село Боснек.
 
 От там и една табела, обозначаваща, че се намираме в природен парк „Витоша“, започва пътеката към местността „Живата вода“, прославила се като местността с крокодилската чешма.
 

imag0769Следвайте червената маркировка, пригответе панталон, готов да понесе стабилно количество кал, обувки, за които не ви е жал (и най-важното – които не се хлъзгат), оставете столичните мисли в столицата и …. бъдете готови за заснемане на слънчеви кадри, прескачане на локви, ловене за клони, тук падам-тук-не изпълнения и ….шипки.

 

Пътеката е лека, подходяща е за деца, доказателство са многото малчугани, които видяхме.

Гората е спокойна, листата се кафенеят по земята и ти е свободно и природно.

 

На 45-тото колче от зимната маркировка пътеката завива на дясно (има си табела 🙂 ), скоро след това в далечината виждате заслон, а пред него – прочутият от туристическите блогове крокодил. От него ту тече вода, ту – не. Имало си научно обяснение за това, но, естествено, има и фолклорно такова. Казват, че ако си грешен, не тече.

 

imag0781По-нагоре има още една чешма с два чучура – доста мътна ми се стори водата за пиене. Така и не се престраших да отпия от нея. Над нея е поставен образът на Св. Иван Рилски.

 

imag0782Още няколко десетки метра нагоре е и пещерата, където се вярва, че Иван Рилски за пръв път е потърсил Бог. Нисък е входът й, вътре обаче е достатъчно висока да стои дори висок човек прав. В нея туристи са оставили иконки, свещи и предмети.

 

Маршрутът може и да продължи, но като за половин съботен ден, ние приключихме с пещерата. Доста е приятно за избягаш за малко от мъглата, особено когато дори не подозираш какво слънце те очаква.

Споделете публикацията: