новородено бебе, което суче на гърда

25 факта за кърменето, които е полезно да знаем

1.Тялото на жената се готви активно за кърмене още от петия месец на бременността, тогава започва да се образува и първата коластра.

2. Причината и мъжете да имат гърди, без да е предопределено те да кърмят, е в това, че реално гърдите започват да се формират в утробата, още преди да се е оформил полът на ембриона.

3. Благодарение на хормона окситоцин, отделян в големи дози непосредствено след раждане, е възможно да започне почти свещения от гледна точка на ползи за бебето и майката процес на кърмене. В първия час след появата на бебето този хормон е в своя пик и е важно това да бъде използвано, за да се насърчат кърменето и лактацията като цяло.

4. Новороденото има инстинктите на всички други бозайници. Когато бъде поставено върху майката непосредствено след раждането, то има способността да се ориентира къде са гърдите на мама и дори самичко да се придвижи до тях, за да засуче. 

5. Коластрата е силно концентрирано мляко от гледна точка на енергия, антитела и полезни за стомашно-чревния тракт на бебето бактерии. Тя е в много оскъдно количество, но е достатъчна да покрие нуждите на бебето в първите няколко дни от раждането.

6. Обемът на стомахчето, с който се ражда малкото човече, е колкото черешка. Ето защо въпреки че е много малко като количество, това първо мляко, наречено коластра, е абсолютно достатъчно.

7. Кърменето има два етапа – през първия бебето стимулира млякото да тръгне, а през втория мъничето реално се храни. Ще разпознаете втория по това, че детето започва активно да преглъща.

8. Кърмата се усвоява от тялото на бебето по-бързо отколкото готовите формули (адаптираните млека). Затова кърмените бебета огладняват по-бързо. 

9. Времетраенето между храненията се брои от началото на едното хранене до началото на другото, а не от край до начало.

10. Ако бебето е здраво и доносено и ако вашите гърди са здрави, не е необходимо да ги миете, преди да започнете кърменето. Не е нужно да миете гърдите и след приключване на кърменето. Миенето на ръцете с вода и сапун обаче е задължително.

11. Кърмата има антибактериални свойства и може да  спомогне за зарастването на разранени зърна.

12. В случай, че зърната са разранени или изпитвате болка при кърмене, е важно да знаете, че има нещо, което не е съвсем както трябва – това може да е просто позицията на кърменето или начинът, по който бебето засуква. Често проблемът се отстранява лесно, въпросът е да го потърсите и да не търпите да ви боли.

13. Ако искате да спрете за секунди кърменето, за да наместите бебето по-добре, можете да развалите вакуума, който то е създало с устичката си, като внимателно пъхнете кутре в края на устата му. Така бебчето пуска гърдата и вие можете да го наместите по-добре, за да засуче по-правилно.

14. Колкото повече бебето суче, толкова повече стимулира лактацията. Важи и обратното правило – ако (при захранване например) пропускате кърмения и не се изцеждате, един специален протеин, съдържащ се в кърмата, се натрупва и сигнализира на тялото ви, че трябва да намали производството на кърма.

15. Нощните кърмения имат своя малко позната страна – пролактинът – хормонът, отговарящ за лактацията, се синтезира до голяма степен през нощта. Ето защо когато кърмите в тъмните/малките часове на денонощието, вие подпомагате производството на мляко за детето.

16. Не е случайно, че малките бебчета слагат юмручета върху гърдата, от която сучат. По този начин те инстинктивно подобряват притока на мляко и един вид коригират струята.

17. Кърмените бебета имат естествен механизъм, който им пречи да преяждат и в момента, в който се заситят, те сами се пускат от гърдата.

18. Кърмата се променя спрямо състоянието и нуждите на конкретното бебе в конкретния период. Това, което най-много ме учуди, е, че е възможно съставът на кърмата да се промени в рамките на едно хранене.

19. Не е нужно майката да променя храненето си заради факта, че кърми. Приемането на умерени количества дори на храни, които са смятани за алергени, при здраво доносено бебе и здрава майка се смята за безопасно. Зелето, бобът и мъхестите плодове дразнят храносмилателната система на майката, но дразнещите агенти в тях не преминават в кърмата. Необходимо е обаче да се въздържате от консумация на продукти, съдържащи от непастьоризирано мляко, дори след раждане – докато кърмите.

20. Билки като салвия, известна като градински чай, и мента (особено ментова тинктура) имат силно изразен ефект за намаляване на лактацията.

21. Ако имате проблеми с кърменето, то не винаги вината е ваша. Понякога проблемът се крие при бебчето и е необходимо да потърсите специалист. Пример за състояние, при което кърменето не протича нормално, е късата юздичка.

22. Има понятие, наречено кърмаческа стачка. И както показва името му – детето просто отказва да суче. Част от подходите за решаване на този проблем могат да са даване на детето да суче в полусънно състояние или промяна на обстановката и позицията на кърменето.

23. Естествения период на захранване на бебетата е между 120 дни от термина и 6-тия им месец. С порастването на мъника, той започва активно да изследва света като поставя знайни и незнайни предмети в устата си и неизбежно поглъща патогени. Природата обаче е съвършена. Направила е така че около шестия месец на детето в кърмата да се отделя специален ензим, който се бори срещу патогените в тялото на детето и да унищожава опасните за мъника микроорганизми. 

24. В края на кърмаческия период, когато кърмата намалее, тялото ви автоматично ще снабди млякото с повече антитела, които да защитават активно детето в периода след като то престане да суче. 

25. Когато отбиете бебето, кърмата, останала в гърдите, ще се усвои обратно от тялото ви – т.е. всички синтезирани полезни вещества в нея, ще се върнат обратно във ваша полза и няма да бъдат изгубени.

Споделете публикацията: