бяла боя и четка за боядисване

22 урока, които научих от основния ремонт (кухня, баня, коридор)

1. Вижте, по възможност, работата на потенциалните ви майстори вкъщи. Още преди да сте се спрели на хора, които ще влязат в дома ви, ако имате възможност, вижте реално как работят. Попитайте за изпълнени обекти и дали можете да ги посетите. Ремонтите хич не са евтини и определено ще си спестите пари, време и не на последно място нерви, ако сте сигурни в качеството.

2. Ако майсторите са ви обещали да дойдат на дата Х, звъннвайте им от време на време, за да им припомните за себе си и за датата, за която сте се разбрали. Ако се наложи, давайте им дори зор. Уви, ние си патихме от това, че бяхме доста търпеливи и разчитахме, че думата се спазва. А имаше случай, в който буквално ни казаха, че са ни забравили.

3. И отново на тема срокове. Дори да са влезли наетите хора да вършат работа „на обекта“, отново не разчитайте на срокове, които майсторите ви дават. Предвидете си поне седмица-две аванс. Може да ви спести доста нерви.

За съжаление много бригади не спазват срокове и графици, така че напомняйте за себе си

4. Често ремонтни фирми и отделни майстори сключват партньорства с магазини като съответно ползват отстъпки от материали и продукти. Попитайте фирмата или хората, с които ще работите дали можете да ползвате техни отстъпки. Може на пръв поглед да звучи нахално, но на практика носите полза на дадения човек като на магазина му става ясно, че именно той им е осигурил клиент.

5. Когато сте уточнили какво и къде трябва да се направи, помолете да потвърдят, че правилно са разбрали желанията ви. Хора сме, разсейваме се, грешим, недоразбираме, забравяме, имаме различни представи за едно и също нещо. Затова, нека преди да пристъпи към действие, отговорникът на работата, потвърди пред вас какво точно е разбрал, че трябва да се случи.

6. Знайте, че имате гаранция 2г. Да, гаранцията за строително-монтажните дейности е две години. Е, за да се възползвате от нея (дано не се налага), вероятно ще ви потрябва и официален документ, че именно фирма/лице Х са извършили ремонта ви.

7. Имайте предвид, че по-големите магазини, които предлагат плочки, могат да ви направят и проект, за да се ориентирате как точно вашето помещение ще изглежда с тези плочки. Е, софтуерите, с които работят, не винаги визуализират всички серии плочки съвсем точно, но поне някаква представа ще получите. За целта бъдете готови с размерите на помещението и разположението в него. Самият проект струва около 30 лв, които обикновено се приспадат от цената на плочките, в случай, че ги купите от тях.

8. Купувайте качествени материали. Ако вие осигурявате материалите, заложете на качество. В случай, че фирмата ще си осигурява сама материалите, попитайте с какви марки работи като е добре предварително да имате идея кои са ок и кои не.

двойка на плажа
Въпреки че понякога не изглежда така, и по време на ремонт може да има живот 🙂

9. И докато сте в разгара на строително-ремонтни дейности, давайте си и мъничко време за развлечение. Не превръщайте живота си единствено в мисли за ремонта. Не е здравословно.

10. Питайте в магазините, откъдето ще купувате обзавеждане и/или материали за условия за безплатна доставка.

11. И още един извод, до който стигнахме по трудния начин. Разопаковайте това, което сте купили, в магазина или при доставка, за да се уверите, че в опаковката е желания продукт и че няма видими дефекти. Няколко пъти получихме стока с дефект, а да не говорим, че ни дадоха тотално различна тоалетна чиния от тази, която бяха ни посочили като мостра в магазина и която, съответно избрахме. За да си спестите време и нерви, най-вече нерви – преглеждайте, още преди да качите стоката в колата.

12. Щом сте тук, значи вече го правите, но все пак – ползвайте опита на тези, които са минали по вашия път, групи, форуми, блогове, видеа… Човек винаги може да получи идея. На мен Фейсбук групите за ремонти ми бяха станали постоянно четиво и определено мога да кажа, че научих много и получих ценни идеи.

13. За кухнята – въпреки че мивките без отцедник изглеждат доста по-изчистено откъм дизайн, отцедникът на мивката е от огромна полза. И не, изобщо не си представям, че там ще си сушите съдовете.

14. Една от най-полезните идеи, които ни дадоха по време на ремонта, е окаченият таван в банята да бъде от PVC плоскости, а не от гипскартон. Първо – пластмасата не абсорбира влага, второ, почиства се с влажна кърпа при нужда, трето – ако има нужда, просто махаш панел и имаш достъп до същинския таван. Не на последно място – спестявате време, усилия и пари от запълване на неравности и боядисване на гипскартона.

 

 

тоалетна чиния
Височината на тоалетната чиния има значение (илюстративно изображение)

15. Относно „висящата“ тоалетна чиния – имайте предвид, че има нов и стар стандарт за монтаж от пода. Докато старият е на 40 см от пода, то новият е на 43. Новият е по-удобен за високи и за по-възрастни хора, но старият също си има предимства. И в случай, че се чудите – да, тези 3 см определено се усещат като разлика.

16. И докато сме на тема тоалетна чиния – не ви съветвам да се подвеждате от модата и да вземате изцяло rimless технология. От всичко, което изчетох по темата, докато изберем нашата, се уверих, че липсата на ръб наред с ползите, носи и главоболия. Едва ли ще ви е приятно при всяко пускане на водата да пръска извън тоалетната чиния. Ние избрахме вариант с частичен ръб – така хем почистването е много лесно, хем пред пръските все пак има преграда.

баня със стъкло за параван
Широчината на паравана заслужава да бъде добре обмислена (илюстративно изображение)

17. В случай, че си слагате параван на пространството за къпане, помислете дали ви трябва процеп под стъклото.  Ако имате два сифона, той може и да се окаже излишен. Опитът ни показа, че дори и с 2 мм процеп, ако обливате стъклото с вода, тя ще премине от другата страна на пода пред въпросните 2 мм.

18. Ако ремонтирате коридор, сложете по-висок перваз на пода, например 8 вместо 5 см. Това ще защити долната част на стената от върховете на обувките.  Миещ се латекс също е добра идея, особено за коридор.

19. Тъй като си избрахме матова кухня, се оказах в голямо чудене с какво да чистя следите от пръсти от вратичките. Това, което за момента открих като решение след доста опити с какво ли не, е т.нар. „магическа гъба„, която „работи“ само с вода. Като цяло матът не се оказа особено лесен за поддръжка, но не е и драма. За гланца нямам лични впечатления.

LED луни осветление
Цветната температура има влияние върху цялостната атмосфера. За мен златната среда, тоест дневната светлина, 4000 K e оптималният вариант, но това е въпрос на лично усещане

20. Имайте предвид, че усещането ви за дадено помещение до голяма степен зависи от светлината и от цветната температура. Бяла, дневна или топла светлина – изборът е ваш, но не пропускайте да вземете предвид разнообразието, когато избирате крушки или LED полилеи.

21. Когато са прокарани тръбите и кабелните канали за електричество, снимайте местоположението им, преди да измажат стените. Добра идея е да снимате с рулетка, така ще знаете къде точно има тръба и откъде минават кабелите, ако в бъдеще се наложи да пробивате за нещо.

22. При избора на пердета – вземете си по възможност мостра, за да видите как би стояла на вашия цвят латекс и как би се съчетала с обзавеждането в дома ви. При избора, имайте също предвид, че посочените цени са на линеен метър, но към общата сума трябва да добавите и цена за ушиването на пердето.

Още на тема ремонт: 

Как укрепихме гредореда на пода

Споделете публикацията: