двойка младоженци на мост сред вода

10 съвета към бъдещите булки 10 месеца след нашата сватба

За пореден път разгледах албума ни със сватбени снимки, върнах се в моментите назад, в емоциите, в сватбения ден и в предсватбените месеци.

Естествено, от гледна точка на времето човек някои неща ги вижда по-добре. Сега гледам албума, сещам се за лудите танци, за щастието да усетя най-най-близките си хора, за малките и за големите моменти в този наш ден. Сещам се за толкова много неща. За това как не исках да се вдига врява с клаксони и за това как усетих, че това е Нашият специален ден тъкмо, когато чух клаксоните пред блока…

Как се качихме до паметника на Альоша на Бунарджика пеша – аз запретнала дългата си рокля, с гуменки (за щастие!), а той с риза и сако в мнооого горещ септемврийски следобед…

Как скачах, танцувайки – ама така, все едно имах пружинки в стъпалата и как от сърце се раздадох на първото ни хоро, та после бях толкова потна, че ме беше срам да танцувам с кума по време на танца с кумовете.

И така, поглеждам назад. Ето моите 20 съвета към вас, мили щастливо развълнувани момичета 🙂

  1. Поискайте помощ за организацията на сватбата. Ние си организирахме цялата сватба двамата и беше много напрегнато. (Ако мислите, че ще ви е полезно, вижте „Как организирахме сватбата си сами за 3 месеца?„) Ако можете – спестете си това. При нас нямаше много как да си го спестим – моите родители живеят на 500 км и въпреки че имаха желание, нямаше на практика как да ходят до сладкарницата, до ресторанта и т.н., а неговите – живеят на село и бяха ангажирани със селскостопански задачи. Та… ако имате възможност, раздайте задачи на родителите си, дайте по някоя малка задачка на брат или сестра. Ако някой има желание да се включи, включете го, но не преставайте да следите кое как се движи и харесва ли ви посоката му на движение 🙂 И не забравяйте да включите активно половинката. Ние бяхме потънали в толкова задачи, че в някакъв момент само си разпределяхме точки от списъка, питахме се кой докъде е и обобщавахме картинката. Беше доста повече делово, отколкото романтично начинание, но пък доказахме, че сме партньори във всеки аспект на думата.булка и младоженец слагат лепенка заради неудобни обувки
  2. Това вероятно всеки ще ви го каже, но… пригответе си ниски обувки. Задължително! Освен това си разтъпче официалните обувки поне седмица преди сватбата, носете ги вкъщи няколко дни по няколко часа – с памучни чорапи. Е, не е никак секси, но е практично. И въпреки че ще имате подръка ниските обувки – сложете си и поне няколко лепенки в чантичката. Ще ви потрябват.
  3. Ако желаете баща ви да ви въведе в ритуалната зала – заявете го предварително. Аз някак си, може би заради филмите, все си представях, че по подразбиране бащата въвежда булката и подава ръката й на младоженеца. Всъщност, оказа се, че въобще не е така. Тук едно огромно благодаря към кумата ни, която ми обърна внимание на това! Хубавото е, че ако помолите, има вариант да се случи, но първо – заявете го предварително, второ – в деня на сватбата припомнете. Това е вашия ден, вашия миг, направете го точно такъв, какъвто си го представяте.венчални халки
  4. Изберете близко място за фотосесия. Времето в сватбения ден никога не достига. Ние имахме огромно желание за снимки в планина/гора, някъде сред природа, но като направихме график за деня, видяхме, че няма как да го бъде. Аз изключително много държах на фотосесията – цял живот съм си мечтала за професионални снимки с професионален грим и професионална прическа и никога досега не ми се беше случвало. Затова решихме да прибегнем до вариант фотосесия в две части. Първата преди подписването, втората – след него. И двете бяха в рамките на града за около час и нещо и се получи чудесно.
  5. И докато сме на частта с представите – от самото начало тръгнете с идеята, че ще има неща, които няма да се случат по план, ще има такива, които няма да са перфектни, но въпреки това всичко ще бъде наред. Това беше мантрата, която си повтарях постоянно, и, за щастие, май нямаше нещо кой знае какво извън плана, но дребни нещица, естествено, не липсваха. Дръжката на чантичката ми се откачи няколко пъти. Първият беше още преди да дойде младоженецът, вторият след като дойте, третият – в колата… след това просто приех, че ще имам чантичка без дръжка 😀 На него папийонката му висеше на един-единствен конец като дойде да ме вземе (а, естествено, беше чисто нова). Майка му я заши, докато ние вдигахме наздравици… Та имаше и папийонка на сватбата 😉булка позира за снимка с букет
  6. Нещо, за което се радвам, че направих, е, че обиколих всички маси с гости, преди официалната обиколка за подаръци. При нас не беше много сложно, бяхме около 60 души. Успях да поздравя гостите, да се видя с всеки от тях, да разменим няколко думи. Доста от хората от страната на съпруга ми ги виждах за пръв път, моите близки бяха пътували стотици километри, приятелите ми също бяха попътували, а всички заедно бяха отделили деня си, за да бъдат с нас. Нещо повече – щом бяха на сватбата, значи всеки един от тях е отделил много повече от един ден в живота си за нас. Затова всеки един от тях заслужаваше поне мъничко внимание. Истината е, че колкото и да ви е иска нямате време да се видите качествено с всички.
  7. Първо, изисквайте до последно за това, за което си плащате и второ, не се чувствайте виновни за чужди грешки. В този ден вие трябва да се радвате на празника си, а от другите хора – да изисквате да си вършат достатъчно адекватно работата. Причината да пиша това: в ресторанта много се притеснявах дали всеки има всичко, за това, че някои хора нямат  достатъчно вода, вино и т.н. Истината е, че бях разочарована от управителя на ресторанта, от процеса на комуникацията ни и от това колко много неща, за които бяхме помолили (няколко пъти), не изпълни. В резултат ми остана кофти усещане, че бабите и дядо ми и другите по-възрастни хора не са имали достатъчно напитки. Да си призная, доста време се чувствах гузно за това. Както и за това, че масите бяха така наредени, че бабите ми и дядо се оказаха зад някаква колона – въпреки изричното ми настояване няколко пъти да видя как ще бъдат позиционирани масите според нашето разпределение, така и не видях. Та…празнична зала за сватба
  8. Погрижете се да избегнете и друга моя грешка – дайте предварително пликовете с хонорарите на DJ-я и фотографя на свои близки и ги помолете те да им платят. При нас се получи така, че сервитьорката ме дърпаше от една страна, че ще приключват, DJ-ят ни сигнализираше, че уговорените часове изтичат (бяхме се уговорили за overtime), в същото време усетихме, че фотографът вече скучае, а ние сме забравили да го освободим, гостите започваха да си тръгват и на всеки искахме да отделим внимание. Сновях напред-назад, опитвайки да балансирам… Та… отново – каквото можете да разпределите като задачи, направете го.
  9. Снимайте се с всички гости, разбира се, не е нужно да е поотделно, но нека всеки гост да присъства на поне една снимка. Помолете фотографа да не снима само на дансинга, а и по масите. Снимките са хубаво нещо, а и всеки обича да се открие в албума.
  10. Като стана дума за снимки – изкарайте си снимки на хартия. Мислех си, че съм поръчала твърде много снимки на хартиен носител, но истината е, че в дигитален формат по-рядко и по-трудно се разглеждат. А и има нещо много чаровно в това да отгръщаш страниците и да имаш красив албум на лавицата. Освен това – хард дисковете се повреждат, файловете се трият, хартията си остава.

ВАЖЕН бонус съвет:

Накрая, но не на последно място – преди да платите роклята, опитайте да клекнете/седнете с нея!!! Може да звучи смешно, но никак не е. След като вече си бях купила роклята, се оказа, че съм  я мерила само права и на практика не мога да клекна, а за да седна, трябваше първо да я придърпам нагоре, после да си кръстосам краката и след това да седна, ама само на ъгълчето на стола. Моделът беше тип русалка и съответно всяко преправяне щеше са развали визията й. Затова просто се примирих, че няма да сядам много-много. По време на самата сватба обаче не усетих дискомфорт – очевидно шевовете се бяха поотпуснали. Но все пак – за свое си спокойствие – опитайте да седнете още на пробите.

И така…

Щастлива сватба, мили момичета!

Това е вашият ден, изживейте го с цялото си сърце! <3

 

Споделете публикацията: