Етнографски музей Пловдив Стария град

10 причини да посетите Пловдив веднага след извънредното положение

1. Пловдив се произвеждат два обичани продукта, които ни помагат да вярваме, че животът е хубав – занаятчийски шоколад и занаятчийска бира. И двойното удоволствие – занаячтийска бира с аромат на шоколад!

2. За да покорите поне няколко от тепетата на Пловдив – от всяко от тях се открива красива панорамна гледка към града. И, качвайки всяко едно от тях, ще видите защо толкова много хора обичат Пловдив.

Пловдив Капана

3. Пловдив си има Капана! Това е вероятно най-шареното пространство в града – шарени рисунки дебнат отвсякъде, кафенца, ресторантчета, магазинчета с ръчно правени предмети, млади хора, глъчка, щастие – какво повече ви трябва?

4. Защото Пловдив е арт и Пловдив е любов! Открити сцени, закрити сцени, музика, театър, танци, фотография, изобразително изкуство – от всичко по много и за всекиго по нещо. Неслучайно Пловдив беше избран за Европейска столица на културата 2019.

5. Старият град! <3 Дори само из Стария град да се разходите и нищичко друго да не видите от града, пак ще сте очаровани! Стария град е място с прекрасна атмосфера, място, което носи дух и история, усещане, че си си у дома, усещане за тогава, но и за тук и сега.

6. Пловдив е пълен с история – и как не като той е най-старият жив град в Европа. Независимо дали се интересувате от историята на траките, на Римската империя, на българските земи, дали ви вълнуват теми като Възраждането и Съединението – Пловдив ще нахрани любопитството ви.  Пловдив Стария град

7. За да видите богатството на някогашните пловдивски търговци – посетете запазените възрожденски къщи в Стария град, за да видите мащаба и лукса на домовете им. За да предизвикам интерес само ще подскажа, че във възрожденските къщи ще откриете фонтан (при това на втория етаж, не в двора), от който е течала розова вода, ще видите стаи, изрисувани с пейзажи от Лисабон, Венеция, Санкт Петербург и Виена, както и една от най-модерните за времето си аптеки в България. 

8. Потопете се в света на японските кукли. Знаете ли, че Регионалният исторически музей в Пловдив има специална експозиция, посветена на японските кукли – неизбежна част от културата на Страната на изгряващото слънце. Експозицията е дарение от 2005 г. И е с общо тегло 430 кг. Стойността му също е внушителна – 30 хил. долара. Пловдив Античен театър

9. Яжте пълнен картоф. Пълнените картофи са едно от любимите ми неща в Пловдив още от времето, когато не живеех в града. Пълненият картоф за мен символизираше идването ми в Пловдив, ако не си купех, все едно не съм идвала. Вземам си го от El Gusto на Главната. Обслужването често ме е ядосвало много, определено има върху какво да поработят, но заради картофите се връщам. Базисният вариант е с масло и кашкавал (въпреки че вече се предлага и по-здравословна версия със зехтин). Имате избор от различни добавки. На мен най-любимо ми е да добавя бобена салата и нарязани маслини. Винаги ми става тежко на стомаха, ама нали знаете как има моменти, в които ти е тежко, ама ти е хубаво 😀Пловдив гледка тепе

10. Ударете го на айляк! Разходете се по Главната, купете си италианско джелато (магазинчето се намира след Халите в посока Пешеходния мост, от лявата страна на улицата), после идете в Капана да пийнете или да хапнете нещо, пък се преместете в Цар Симеоновата градина за допълнителна доза пиршество “ето защо обичам Пловдив”, природа и айляк на пейка.

Споделете публикацията: